PRETRAŽI
VIJESTI

ARTUR konferencija: Industrija i turizam

Društvo Arhitekata Zagreba u sklopu programa ARTUR (Arhitektura i turizam) organizira Konferenciju ARTUR koja je posvećena temi INDUSTRIJA I TURIZAM, a održat će se u ponedjeljak, 13. studenog 2017., s početkom u 12:00 sati u Društvu Arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1

Konferencija je podijeljena u nekoliko blokova Rijeka, Labin, Sisak i Zagreb a na njoj gostuju uvaženi stručnjaci iz arhitekture, urbanizma i turizma: Sanda Čorak, Institut za turizam, Jasenka Kranjčević, Institut za turizam, te će se održati slijedeća predavanja: I. Turato: Pozdravi i proizvodi iz industrijske bašte, M. Sančanin, A. Suljić: Turistički potencijali industrijske i rudarske baštine Raše i Labina, S. Sorić: Mogućnosti utopije, S. Begović: Postindustrijski otoci u središtu grada, V. Čakširan: Uloga Gradskog Muzeja Sisak u prezentaciji industrijske baštine Grada Siska.

Tijekom konferencije će se održati dodjela nagrada ARTUR za najbolje prakse i projekte u arhitekturi i turizmu.

Razvoj grada kakvog ga danas poznajemo neraskidiv je s razvojem industrija u 19. i 20. stoljeću. Industrijska arhitektura veće dugo je uklopljena  u lice grada i veoma često postala je dio užeg centra, obogaćujući ga svojim specifičnim jezikom, strukturom i urbanim cjelinama.

Deindustrijalizacija i premještanje industrije, ispraznila je formu od sadržaja,  ostavila prostore , cijele otoke unutar izgrađenih cjelina, prepuštene novim interpretacijama, od potpunog uklanjanja do prenamjena.

I dok u je u širem europskom krugu, potencijal industrijske baštine prepoznat i reinterpretiran, uspješno uklopljen u nove urbane matrice, kod nas još uvijek čeka da bude vrednovan i da mu se da nova namjena.

Artur želi preispitati industrijsku arhitekturu koja više nije u funkciji kroz njene kulturne a time i turističke potencijale i to kroz praksu tri grada koja su od mnogobrojnih industrijskih središte u Hrvatskoj, među prvima prepoznala značaj industrijske baštine: Rijeka, Labin, Sisak, Zagreb.

Program:

Sven Sorić: Mogućnosti utopije

Vlatko Čakširan: Uloga gradskog muzeja Sisak u prezentaciji industrijske baštine grada Siska

Idis Turato: Pozdravi i proizvodi iz industrijske bašte

Marko Sančanin, Azra Suljić: Turistički potencijali industrijske i rudarske baštine Raše i Labina

Saša Begović: Postindustrijski otoci u središtu grada

Dodjela nagrade ARTUR 2017

Stručni interdisciplinarni ocjenjivački sud u sastavu Dafne Berc, Jasenka Kranjčević i Alan Kostrenčić  izvršit će selekciju najboljih radova, te dodjeliti nagradu ARTUR.

Izvor: DAZ

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja