PRETRAŽI
VIJESTI

Dodijeljene prestižne arhitektonske nagrade Weineberger Brick Award 2016.

Beč je sinoć ugostio svečanu dodjelu Weineberger Brick Award 2016. Ove se godine natjecalo 600 projekata iz 55 zemalja, među kojima su bila i tri hrvatska predstavnika. Brick Award važna je arhitektonska nagrada koja prepoznaje inovativne objekte od opeke međunarodne kvalitete. Cilj je pokazati kako se raznoliki i raznovrsni proizvodi mogu koristi za zidove, fasade, krovove i popločavanje te općenito gradnju atraktivnih kuća, zgrada i ostalih objekata.

Novčani fond od 31 000 eura sinoć je bio podijeljen među pobjednicima u 5 kategorija.

Pobjednik u kategoriji Winner grand prize & Urban Infill_House 1014, Španjolska

Pobjednik u kategoriji Urban Infill, u kojoj je cilj bio popuniti urbani neiskorišteni prostor sa stambenim objektom, odnio je arhitektonski ured Harquitectes iz Španjolske.

Pobjednik u kategoriji Winner Grand prize & Special Solution_Building 2226 Lustenau

U kategoriji posebnih rješenja, nagradu su odnijeli Austrijanci, točnije Baumschlager Eberle Lustenau.

Pobjednik u kategoriji Residential Use_Termitary House, Vijetnam

U kategoriji stambenih objekata slavio je arhitektonski ured Tropical Space iz Vijetnama.

Pobjednik u kategoriji Public Use_Auditorium AZ Groeninge, Belgija

Nagrada za najbolji objekt za javnu uporabu pripala je belgijskom arhitektonskom uredu Dehullu Architecten.

Pobjednik u kategoriji Winner Re-Use_Marilia Project, Brazil

Pobjednik kategorije ponovno iskorištenih objekata je ured SuperLimão Studio iz Brazila.

Cluster House Hunzikerareal, Switzerland

Također, valja napomenuti da je dodijeljena i posebna nagrada, koja je pripala Duplex Architekten AG iz Švicarske, za projekt Cluster House, u kojem je objedinjeno više domova pod jednim krovom.

Dodjela nagrade protekla je svečano, popraćena dobrim programom i još boljom atmosferom. Iako tri hrvatska predstavnika: biro Dva arhitekta iz Zagreba, biro MVA Mikelić Vreš iz Krapinskih Toplica i biro Radionica arhitekture iz Vukovara, nisu uspjeli osvojiti nagrade, sama pozivnica na ovaj događaj bila je velika stvar i priznanje za njihov dosadašnji rad.

„Moramo naglasiti kako se ponosimo ovogodišnjim odličnim hrvatskim predstavnicima. Žiri je odlučio nagraditi druge, ali samo pozicioniranje na ovako prestižnom natjecanju svakako može biti poticaj arhitektima da i dalje prijavljuju svoje projekte i predstavljaju Hrvatsku u najboljem mogućem svijetlu. I ove godine su ostavili trag u svjetskoj konkurenciji.“, izjavio je Tomislav Franko, product manager Wall CBME East Wienerbergera.

###

Wienerberger je najveći proizvođač opeke u svijetu i vodeći na tržištu crijepa u Europi. Građevinski materijal i sustavna rješenja od opeke predstavljaju zdrav, ekonomičan i energetski učinkovit način života i time pridonose provedbi energetski učinkovitih građevinskih pojmova kao što su niska potrošnja energije, pasivne ili solarne kuće. Životni vijek od najmanje 100 godina daje Wienerbergerovim proizvodima visoku vrijednost.

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja