PRETRAŽI
OIE

Energetski centar Bračak

U petak 17. ožujka službeno će biti otvoren Energetski centar Bračak, prvi takav centar u Hrvatskoj koji bi trebao postati centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost cijele jugoistočne Europe. Dvorac Bračak nalazi se u istoimenom naselju Bračak na području Grada Zaboka, a sagrađen je 1889. godine od strane obitelji Kulmer.

U Hrvatskoj zasad ne postoji slični centar izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije koji bi pružao potporu projektima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije unutar javne uprave. Obnovljivi izvori energije su preduvjet energetski održivog razvoja, a na nacionalnoj i regionalnoj razini na javnom sektoru je da putem djelovanja na vlastitom području potakne njihovo aktivno korištenje.

Ukupna vrijednost investicije u zgradu, opremu i okoliš – perivoj, punionica električnih vozila i ostalo iznosi 24 milijuna kuna, što je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske na inicijativu Krapinsko-zagorske županije i uz potporu 9 hrvatskih županija i Grada Zagreba (Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija), svih postojećih hrvatskih energetskih agencija te niza suradničkih institucija iz Hrvatske i inozemstva. Radovi na obnovi zgrade trajali su od kolovoza 2015. do siječnja 2017. godine.

Energetski centar Bračak zamišljen je kao vodeće mjesto okupljanja domaćih energetskih stručnjaka, potencijalnih investitora, relevantnih institucija, predstavnika županija, državnih ministarstava i fizičkih osoba. Centar će pružati stručnu potporu u oživotvorenju energetskih i razvojnih strategija svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, ali i za potrebe Jugoistočne Europe.

Dvorac Bračak

Dvorac Bračak nalazi se u istoimenom naselju Bračak na području Grada Zaboka, a sagrađen je 1889. godine od strane obitelji Kulmer. Vrijednost dvorca ogleda se u povijesnom, kulturnom i krajobrazno-arhitektonskom aspektu te ima svojstvo kulturnog dobra.

Upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara zajedno sa perivojem koji ga okružuje. Poslije Drugog svjetskog rata, od 1947. godine, u Dvorcu je s radom započela Dječja bolnica za plućne bolesti. Nakon izgradnje nove bolnice 2007. godine, Dvorac se prestao koristiti te je unatoč činjenici da je zaštićeno kulturno dobro, ispražnjen i ostavljen propadanju.

Godine 2011. OB Zabok i REGEA potpisuju ugovor o korištenju dvorca Bračak, a 26. kolovoza 2015. godine Krapinsko-Zagorska županija, temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 21. svibnja 2015., započinje radove na njegovoj obnovi kako bi se uspostavio Energetski centar Bračak koji će operativno voditi REGEA.

Zgrada obnovljena je kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine – ugrađena je toplinska izolacija s aktivnom parnom branom, energetski učinkovita vanjska stolarija, kotao za grijanje na pelete, visokoučinkoviti VRV sustav za hlađenje, visokoučinkovita ventilacija sa rekuperacijom, mikrokogeneracija na plin, centralni nadzorni i upravljački sustav koji upravlja GHVK sustavom i rasvjetom, visokoučinkovita rasvjeta (LED), punionica za električne automobile te spremnik za skupljanje kišnice koja služi za ispiranje sanitarija. Dvorac sadrži i prostore i opremu za edukaciju (predavanja, radionice, seminare) u sklopu zgrade, ali i na otvorenome.

 

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja