PRETRAŽI
VIJESTI

Grad Metković kontinuirano ulaže u dječja igrališta i ostale sadržaje za djecu

Grad Metković i tvrtka Vojtek oprema već nekoliko godina ostvaruju kvalitetnu suradnju i vjerujemo da će se ista nastaviti i u narednim razdobljima. Posebno se vodi računa da dječja igrališta, koja su njihove oaze veselja, budu sigurna i kvalitetno opremljena.

Na području grada Metkovića, u 6 mjesnih odbora, smješteno je ukupno 7 dječjih igrališta, 11 sportskih -dječjih, i 2 igrališta u sklopu dječjih vrtića. U njihovu izgradnju i uređenje Grad Metković je posljednjih godina uložio je znatna sredstva. Grad Metković svake godine ulaže znatna proračunska sredstva i u održavanje – gradnju i servisiranje dječjih igrališta, kojih uistinu u posljednje vrijeme ima dosta. Grad Metković u Proračunu za 2020. godinu planira iznos od 550.000,00 kuna za obnovu postojećih dječjih igrališta.
Vojtek oprema je vlastitim trudom i stalnim inovacijama postala prepoznatljiv proizvođač urbane opreme, dječjih i sportskih igrališta. Uspješnim radom na opremanju urbanih prostora, parkova i igrališta prerasli su u tvornicu sa preko 40 stručnih i kvalificiranih djelatnika, a vlastiti razvoj temelje na prepoznatljivim dizajnerskim rješenjima.

 

Ugodna sugovornica u Metkoviću s kojom smo obišli lokacije na kojima su postavljena dječja igrališta tvrtke Vojtek oprema bila je Sanda Tomić, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU u gradu Metkoviću.
„U proteklom periodu izgrađeno je u cijelosti više dječjih igrališta, odnosno brojna su u cijelosti renovirana i obnovljena novim modernijim spravama, antistress podlogama i sl., i to s ciljem povećanja atraktivnosti dječjih igrališta i pružanja mališanima mogućnost da što kvalitetnije iskoriste dječje zone. Pritom se igrališta opremaju i urbanom opremom kako bi roditelji mogli bezbrižno promatrati svoje mališane u igri.
Možemo izdvojiti uređenje dječjeg igrališta na Unki gdje se izgradilo potpuno novo igralište, zatim zamjena dotrajalih sprava na dječjem igralištu na Trgu Bana Jelačića, kao i zamjena potrganih sprava na dječjem igralištu pokraj OŠ Don Mihovila Pavlinovića.
Osim redovnog održavanja dječjih igrališta ne nedostaje planova za naredna razdoblja. Naime, u tijeku je izrada projektne dokumentacije i za novi dječji vrtić u sklopu kojeg će se opremiti i dječje igralište na desnoj strani grada Metkovića.

U sljedećoj godini planira se i uređenje dječjih igrališta čije su sprave dotrajale (u iznosu od oko pola milijuna kuna), gdje je već u tijeku javna nabava za opremanje dječjeg igrališta u Ulici Ivana Gundulića (pored DM-a), a čije uređenje financira HZJZ u sklopu akcije ˝Živjeti zdravo˝.
Zatim u sklopu rekonstrukcije dječjeg vrtića u prigradskom naselju Vid, planira se izgradnja i uređenje dječjeg igrališta za što smo dobili sredstva od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju putem natječaja u sklopu mjere 7.4.1.

Što se tiče povećanja nataliteta na području grada Metkovića i prigradskih naselja: u 2018. godini u Hrvatskoj je rođeno 36.810 djece, 791 dijete više nego u 2017. U broju beba prednjače Zagreb i Split, a gledano u omjeru na broj stanovnika, najveće povećanje bilježi Metković – čak 39 posto!
Na popisu 128 gradova u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku doista ima svega njih devet koji su u prošloj godini zabilježili više živorođenih od umrlih. Za razliku od velikih gradova koji redom bilježe negativne brojke, više rođenih nego umrlih prošle su godine zabilježili redom manji gradovi. Solin je na prvom mjestu, sa prirodnim prirastom od 76 novih građana, odmah poslije njega slijedi Metković sa 45 novorođenih, zatim Kaštela, Dugo Selo, i dr.
Briga o najmlađima spada u top prioritet Grada Metkovića stoga kontinuirano ulažemo u dječja igrališta i ostale sadržaje za djecu, ne bi li im osigurali mjesta gdje mogu biti kreativni i slobodni u izražavanju.

Nadalje, ulaže se i u proširenje kapaciteta dječjih vrtića te su tako u centralnom dječjem vrtiću uređene i opremljene 3 nove prostorije za boravak djece, budući je očigledan porast djece upisane u dječje vrtiće na području grada Metkovića u prethodne dvije i tekućoj godini:
Pedagoška godina 2017./2018. – broj upisane djece u dječji vrtić Metković 450
Pedagoška godina 2018./2019. – broj upisane djece u dječji vrtić Metković 519
Pedagoška godina 2019./2020. – broj upisane djece u dječji vrtić Metković 545
Posebno se vodi računa da dječja igrališta, koja su njihove oaze veselja, budu sigurna i kvalitetno opremljena“
– zaključila je Sanda Tomić.

Dječja igrališta
Raznovrsna igrala prilagođena za sve dobne skupine kod djece. Ova igrala su osmišljena sa naglaskom na aktivnu igru i druženje, pružajući istovremeno svu sigurnost od nezgoda. Raznovrsnost igrala omogućuje neograničene mogućnosti u planiranju, od malih i jednostavnih igrališta do velikih parkova sa mnogo sadržaja. Kao i kod ostalog proizvodnog programa tvrtke, i ovdje je stavljen naglasak kako na kvalitetu i dugotrajnost, tako i na sigurnost prilikom korištenja proizvoda. Sva igrala su izrađena po sigurnosnoj normi EN 1176. Pri izradi ovih proizvoda nisu korištene kemikalije niti postupci koji bi mogli naškoditi okolišu. Ovi proizvodi su u potpunosti reciklirajući.
Osim dječjih igrališta grad Metković je prepoznao i kvalitetu ponude urbane opreme tvrtke Vojtek oprema tako da je nabavljena autobusna stanica u prigradskom naselju Prud te zaštita za kontejnere tip 6250 koja se sastoji od 4 komada.

Vojtek oprema d.o.o.
Bele Bartoka 13
31300 Beli Manastir, Hrvatska
Email: vojtek@vojtek.hr
Tel: 031 – 700 – 267

www.vojtek.hr

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja