PRETRAŽI
MATERIJALI

Izložbeni prostor plemenitih furnira

Plemeniti furniri od 160 različitih vrsta drva u ponudi su u poslovnici J.u.A. Frischeisa u Velikoj Gorici.

Oblaganje furnirima u proizvodnji namještaja i uređivanju interijera pokazatelj je viših zahtjeva tržišta, bolje ponude dobavljača prirodnih furnira i nove tehnike primjene i obrade. Este- tska svojstva furnira dolaze do izražaja u konstrukcijama i kombinacijama u kojima želimo istaknuti teksturu i boju drva. Tonovi boja, sjaj, tekstura i finoća ovise o građi drva i vrsti presjeka.

Račvasto stablo daje piramidalnu teksturu, deblo ispod grane ili od žilišta daje đeveravu, rebrastu teksturu ili teksturu korijena. Greške u građi drva često daju estetski vrlo zanimljive rezultate.

Dekorativna i umjetnička vrijednost plemenitih furnira
U poslovnici J.u.A. Frischeisa u Velikoj Gorici nalazi se posebna galerija za izlaganje plemenitih furnira izrađenih od 160 različitih vrsta drva dok ostale vrste možete dobiti po narudžbi. Furniri su u svežnjevima, koji su na dva ili tri (duži komadi) mjesta povezani uzicom, smješteni u suho i prozračno skladište. U jednom je svežnju 6–32 lista, ovisno o debljini furnira.

Furniri smješteni u suhom i prozračnom skladištu J.u.A. Frischeisa

Obrezani listovi rezanog furnira (povezana roba) na skladištu su u debljinama 0,6 mm. Osim njih u debljini 0,9 mm u ponudi su furniri od javora, hrasta i bukve, a u debljinama 1,4 i 2,5 mm su furniri od: javora, blago parene i natur bukve, hrasta, jasena, smreke, europske i američke trešnje, ariša, mahagonija, europskog i američkog oraha, tika i wengea. Upotrebljavaju se za oblaganje lica namještaja i na svim mjestima gdje do izražaja dolaze estetska svojstva drva. Na stalcima posebno izrađenima u svrhu što jednostavnijeg razgledavanja izloženi su uzorci listova furnira zalijepljeni na ivericama. Među vrstama drva za furnire od listača najtraženiji su hrast, bukva, jasen, trešnja, europski i američki orah, od četinjača ariš, od egzota tik, doussie i mahagonij, a od korijena topola. U ponudi su i najnovijom tehnologijom izrađeni furniri Fine line, kod kojih nije potrebno slaganje teksture pojedinih listova.

Usluge savjetovanja pri izboru i spajanju furnira
Kupci mogu zatražiti i stručne savjete u vezi s izborom vrste furnira i načinom spajanja listova furnira. Spojeni furnir upotrebljava se za oplemenjivanje drvnih ploča i za oblaganje manje kva- litetnog masivnog drva ili nedrvnih materijala.

Na strojevima za krojenje vrši se poprečno i uzdužno krojenje, a zatim prema potrebi spajanje listova furnira lijepljenjem na tupi sljub. Nakon krojenja furnir se s obzirom na smjer vlakanaca, zadanu teksturu, kvalitetu ili sliku priprema posebno za svakog naručitelja.

Napisao: Josip Tomičić

JAF
Ljudevita Posavskog 49, 10410 VELIKA GORICA
Industrijska zona Podi bb, Dolačka 12, 22000 ŠIBENIK
Industrijska zona, Kukuljanovo bb, 51223 Škrljevo – RIJEKA
Industrijska zona Solin, Zoranićeva 83, 21210 SOLIN

www.frischeis.hr

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja