PRETRAŽI
MATERIJALI

Klima komore s adijabatskim hlađenjem

INOP TEHNIKA je hrvatski brand specijaliziran za proizvodnju rekuperacijskih jedinica i klima komora.

Uspješno proizvodimo i plasiramo svoje proizvode kako na hrvatskom tako i na zahtjevnom skandinavskom tržištu zadnjih pet godina. Naš cilj je ponuditi kvalitetu po dostupnim cijenama na domicilno tržište. Svi elementi koje koristimo u svojim jedinicama su proizvedeni u EU sa pripadajućim EUROVENT certifikatima a jedinice kao sklopovi su projektirane prema standardima ErP2016 i ErP2018 tako da su kompatibilni sa uvjetima financiranja putem EU fondova.

Predstavljamo Vam klima komore s adijabatskim hlađenjem koje predstavlja optimalno rješenje za ostvarenje vrhunskih uvjeta u zatvorenim prostorima koja zahtijevaju klimatizaciju i u kojem boravi ili se okuplja velik broj ljudi.

Opisivali smo rad rekuperacije zraka u klima komorama u zimskom režimu tako da smo koristili toplinu povratnog zraka iz prostora za grijanje svježeg zraka bez miješanja. Korištenjem otpadnog zraka u mogućnosti smo ugrijati svježi zrak od 70 do 90% potrebne temperature i na taj način znatno smanjiti troškove grijanja.

Klima komore sa adijabatskim hlađenjem koriste vodu za hlađenje otpadnoga zraka i time prolaskom zraka kroz rekuperator hlade vanjski zrak u ljetnom režimu na potrebnu temperaturu zraka u prostoru. Inicijalno ulog je veći od standardne klima komore sa rekuperacijom i Chillerom koji koristimo da hladimo zrak na potrebnu temperaturu, no razlika odnosno isplativost adijabatskog sustava je u tome što koristimo vodu za hlađenje a ne freon te je razlika u potrošnji električne energije za ovakav sustav naspram Chillera 1:20.

U nastavku je usporedna cost/benefit analiza uporabe standardne rekuperacijske jedinice sa entalpijskim lamelarnim izmjenjivačem (rekuperatorom) te jedinice sa adijabatskim izmjenjivačem na bazi protoka zraka od 18.000 m³/h što pokriva komfornu ventilaciju manje školske dvorane.

Inop tehnika ima u ponudi standardne jedinice IRA AD od 1000 do 12000 m³/h do maksimalno 22000 m³/h prema zahtjevu.

Sustav adijabatskog hlađenja ugrađen u klima komoru kao cjelinu osigurava minimalnu potrošnju i u ekstremnim opterećenjima ljeti, čime se omogućava nesmetano funkcioniranje cijelog sustava. Zbog svoje konstrukcije osigurano je jednostavno održavanje i rukovanje, što je izuzetno važno na objektima koji moraju raditi 365 dana u godini.

PUKŠEC PROJEKT d.o.o.
inovativna rješenja u klimatizaciji i ventilaciji
Pete Poljanice 20
10040 Zagreb
E: info@inop-tehnika.hr

www.inop-tehnika.hr

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja