PRETRAŽI
INTERIJERI

Montaža i ugradnja prozora prema RAL i EnEV odredbi

U objektu „Centar za dizajn Promo 21“ u Karlovcu ugrađeni prozori prema RAL i EnEV odredbi.

Zahvaljujući našem cijenjenom oglašivaču tvrtki Würth donosimo vam reportažni te slikovni prikaz ugradnje prozora prema RAL i EnEV odredbi u našem objektu „Centar za dizajn Promo 21“. Krajem 2015. godine započeli su radovi na projektu „Centar za dizajn Promo 21“ koji obuhvaća izgradnju i opremanje modernog objekta za razvoj grafičkog dizajna, edukaciju postojećih i potencijalnih kupaca te vlastitog osoblja. Sam objekt – poslovna kuća je izuzetno značajan po svom vanjskom izgledu i unutarnjoj strukturi za cijelu koncepciju projekta. Objekt je predviđen u obliku kocke, korisne površine preko 200 m² i energetski je izuzetno učinkovit.


U ovom projektu radi se o niskoenergetskoj gradnji i mjere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije maksimalno su primijenjene. Važna podrška u ovom projektu je ona od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH sa kojim je potpisan ugovor o zajedničkom financiranju projekta održive gradnje. „Izgradnja niskoenergetske poslovne zgrade“ davanjem sredstava subvencije od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH.

U rujnu smo proveli dva dana na gradilištu „Centra za dizajn Promo 21“, uz stručno vodstvo Tomislava Marunice, voditelja razvoja divizije – Metal u tvrtci Würth te Željka Hrastova direktora tvrtke Ilsad koja je proizvela i montirala vanjsku stolariju za cijeli objekt. Glavni izvođač radova je Limko Vedax d.o.o., a projektant je arhitektonski ured ADRIA-PROJEKT.

Pogledajte video montaže i ugradnje prozora prema RAL i EnEV odredbi na YouTube kanalu Promo gradnje koji se nalazi na linku: https://www.youtube.com/watch?v=DJA6aEzSNBA

Montaža i ugradnja prozora prema EnEV NORMI – RAL montaža

Modernim profilima najvećim smo dijelom riješili gubitke kroz same prozore ili vrata –profile i ISO – stakla, ali pojavljuje se sve veći problem oko neadekvatne izvedbe spoja između prozora i zida.

Slika 1

Slika 2

Zbog toga se prečesto tek nakon ugradnje energetski učinkovitih prozora, pojavljuje vlaga koja uzrokuje pojavu plijesni i gljivica, zbog poremećenog toka toplinskih mostova, tzv. Izoterma. Brtvene mase zbog nestručne ugradnje te diletacijskog naprezanja imaju vrlo kratki rok trajanja te se prodor vode u konstrukciju može dogoditi već prve godine starosti objekta.

Pjene zbog svoje strukture ne mogu osigurati zrako i vodo nepropusnost. Prozor ili vrata ugrađeni “samo na” pjenu ne osiguravaju vodo i zrako nepropusnost (slika 1) pa je nekontrolirano prozračivanje neizbježno.

Maksimalan broj izmjena zraka dozvoljen tehničkim propisom je n50 = 3,0 h–1 za građevine bez sustava prozračivanja, a za građevine sa sustavom prozračivanja n50 = 1,5h–1. Blower-door testom na jednoj kući u Zagrebu novije gradnje utvrđen je broj izmjena zraka n50 = 7,0h–1, što pokazuje broj nekontroliranih izmjena zraka kod ugradnje pjenom i silikonom. Pasivna i niskoenergetska gradnja da bi bile takve moraju imati n50 = 0,6–1,2 h–1. Ventilacijski gubici objekta ako su nekontrolirani, povećavaju količinu energije potrebnu za grijanje objekta i nekoliko puta, te je ušteda krivom ugradnjom skupih prozora često skromna ili nikakva.

Kako bismo spriječili takve pojave i osigurali ugradnju prema RAL-u i EnEV normi, koji se bave pravilnom izvedbom, potrebno je izolacionu razinu održati suhom, prozor pozicionirati na vanjsku liniju “špalete” (kod novogradnje u izvedbi s termoizolacijom) i naročito s unutarnje strane spriječiti protok vodene pare u izolaciju.

Na vanjskoj razini moramo spriječiti ulazak tekuće vode ili proboj kiše, ali osigurati neometano kretanje vodene pare iz građevinskog elementa u atmosferu, za što koristimo brtve ili trake karakteristika opisanih i predstavljenih na ovoj stranici.

Montaža prozora s brtvenim trakama (slika 2). Sljubnica (fuga) s unutarnje strane je zrakonepropusna i vodonepropusna, dok s vanjske strane je zrakopropusna i vodonepropusna. Snimak napravljen IC kamerom dvije godine nakon montaže prozora i vrata.

Sukladno EnEV 2012 normi prozori u EU se sve češće (dok u Njemačkoj određeni objekti su obvezni) ugrađuju izvan zida (špalete), odnosno u sustav toplinske izolacije. Ovakva montaža se izvodi kada imamo visoku toplinsku zaštitu na fasadi, npr. 30–40 cm termoizolacije. Istraživanja koja je proveo arhitektonski ured dr. Schulze Darup iz Nürnberga potvrđuju da je optimalna pozicija ugradnje prozora s visokom toplinskom zaštitom u prvoj trećini izolacije, na strani prostorije.


Takva ugradnja osigurava najbolja izolacijska svojstva zbog boljeg tijeka izotermi. To znači da automatski prekidamo eventualne toplinske mostove, spriječavamo neželjene posljedice vlage i generalno možemo zaključiti, dobivamo veću temperaturu prostorije u zimi (pod istim uvjetima grijanja usporedno sa montažom u zidu).

Tomislav Marunica & Damir Ročić, Würth Hrvatska d.o.o.

Pravilna ugradnja prozora i vrata
Prozore je potrebno ugraditi na vanjsku liniju zida kako bi toplinska izolacija fasade bila spojena sa okvirom prozora čime se gube toplinski mostovi na „špaletama“, otvor za prozor mora biti uređen masom za izravnanje kako bi brtva za vodonepropustnost (ili traka) mogla ekspandirati i nalijeći na zid te osigurati vodonepropustnost, traka za zrakonepropustnost se lijepi na okvir prozora i zid te ispod klupčice. Na prozor se još lijepe plastični profili za završetak fasade. Klupčica prozora se postavlja prije završnog sloja fasade te ne treba imati vodonepropusna svojstva.

Prilikom kupnje prozora potrebno je detaljno ispitati način ugradnje prozora. Sama ugradnja uključena u cijenu nikad ne može ispuniti zahtjeve zrako i vodo nepropusnosti jer cijena spomenutih traka i brtva na našem tržištu kreću se i do nekoliko stotina kuna po prozoru kod ispravne ugradnje. Povrat cijene skuplje ugradnje siguran je u samo jednoj godini grijanja, a o štetama uslijed kondenzacije i vlage da i ne razmišljamo. Ugradnja mora biti jasno definirana u ugovoru o kupnji te moraju biti navedeni proizvođači traka i brtva za ugradnju. Umjesto raznih popusta i rabata kod kupnje dogovorite kvalitetnu ugradnju te dugogodišnje jamstvo na zrako i vodonepropustnost jer to je ipak dugoročna investicija.

Kako god mi mjerili, snimali i izračunavali: “Prozori su samo 50%, a ostalih 50% je ugradnja”.

Bojan Dominić ovlašteni termografist i energetski savjetnik, Energosistemi d.o.o.

Više informacija:

Würth-Hrvatska d.o.o.
Franje Lučića 32
Tel.+385 (0)1 3498-784,
Fax. +385 (0)1 3498-783
e-mail: wuerth@wuerth.com.hr
www.wuerth.com.hr

Goran Korać

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja