PRETRAŽI
VIJESTI

Pipelife u projektu izgradnje niskoenergetske stambene zgrade

Obišli smo gradilište niskoenergetske stambene zgrade smještene u Gornjoj Dubravi u kvartu Oporovec. Izvođač radova je tvrtka BO CONSULTOR d.o.o. dok projekt potpisuje projektni ured Ura-dva d.o.o.

Ekološka osviještenost te tehnološka rješenja kao i ugradnja najkvalitetnijih materijala i opreme osiguravaju vrlo nisku potrošnju energije i postignuti su visoki energetski standardi tako da zgrada spada u energetski razred A. Isporučitelj opreme i sustava jedan od vodećih proizvođača i distributera plastičnih cijevnih sustava PIPELIFE-HRVATSKA, ujedno dio Wienerberger grupacije koja okuplja jaka imena građevinske industrije. Uz Pipelife tu je još i Steinzeug-Keramo, Semmelrock, General Shale i Winerberger. Projekt je zanimljiv zbog postavljenog stropnog grijanja predgotovljenim modulima SLAB- 16 Pipelife koji se montiraju direktno na oplatu stropne ploče. Strop je jedina ploha koja se prilikom gradnje definira i tako ostaje zauvijek i ima najravnomjernije i najugodnije isijavanje na prostor.
Projektni je zadatak tražio obiteljsku kuću sa dvije stambene jedinice sa po cca 150 m2 stambenog prostora. U procesu projektiranja istočni je dio objekta prilagođen poznatom kupcu sa vrlo specifičnim zahtjevima. Kao i kod svakog drugog projekta datosti mikrolokacije (orijentacija parcele, položaj susjednih građevina) te urbanističke regule u mnogome su odredili oblikovanje (poprilična zatvorenost istočnog i posebno zapadnog pročelja).
U prizemlju su smještene dnevne prostorije (kuhinja, blagovaonica, boravak) dok su na katu spavaće sobe sa pripadajućim kupaonicama. Lokacija zgrade je izvanredna jer se u neposrednoj blizini iste nalaze svi potrebni urbani sadržaji, trgovački centri, osnovna i srednja škola, vrtić, dok je s druge strane naselje u neposrednoj blizini podsljemenske šume sa stazama za šetnju i odmor.


Kroz gradilište nas je proveo mr. sci. Jozo Šarić dipl. ing. el. iz tvrtke BO CONSULTOR te nam rekao nešto više o projektu, tvrtki i suradnji sa Pipelife-om.
„Dugogodišnje iskustvo kao investitora u gradnji stambenih objekata sveobuhvatno koristimo u našem radu na novim projektima. Do sada smo izgradili vlastitim investicijama preko 100 stambenih jedinica u cca 30 stambenih objekata. Tim poslom smo dobili iskustvo u svim segmentima gradnje objekata. Znanje koje smo stekli koristimo u novim projektima kao u savjetovanju tako i u samom projektiranju i izvođenju. U tvrtki imamo zaposlene dipl. ing. građevinarstva i dipl. ing. elektrotehnike te kvalificirane radnike za građevinske radove (zidare, krovopokrivače, soboslikare, keramičare). Izrađujemo projekte mehaničke stabilnosti i otpornosti građevina (statika) te izvedbene nacrte tj. nacrte armature i oplate. Također radimo nadzor građenja, konstrukcija i elektroinstalacija. Uz savjetovanje pri projektiranju i građenju te traženju najoptimalnijeg rješenja za projekt, izvodimo i sve vrste radova na građevinskim objektima i rekonstrukcijama.Iza nas su brojni realizirani projekti, uspješno smo odradili pasivnu kuću sa rekuperacijom, isto tako među prvima smo prije 11 godina radili stropno grijanje na jednom objektu, a na ovom projektu u Oporovcu koristili smo Pipelife sustav za površinsko grijanje i hlađenje RADOPRESS WATT SLAB-16.
Radi se o tvornički predmontiranom modulu za montažu u betonsku jezgru koji uključuje spojne cijevi modula do izlaza iz jezgre bez spoja. Organizacija gradnje nam je jako bitna i uštede koje se postižu sa ovakvim gotovim elementima su značajne, a zahvaljujući tome ne gubimo više puno vremena na samu pripremu instalacije. Na gradilište su nam dovezeni paneli – moduli koji su napravljeni u tvornici prema našem projektu i definiranim dimenzijama. Modul je predgotovljen s nosačima, distancerima i zaštitnom mrežom. Instalirani se cjevovodi koji prenose vodu za grijanje/hlađenje. Na taj način, stropovi daju veliki doprinos hlađenju ili osnovnom grijanju zgrade dok sustavi cijevi integrirani u prostoriji koriste betonsku jezgru u građevinskoj masi za izmjenu toplinske energije.


Stropno grijanje je niskotemperaturni sistem grijanja i prijenosni medij (voda) je na nižoj temperaturi (na 30-40°C) od konvencionalnog načina grijanja radijatorima (na oko 80°C). Kod ovog sistema zagrijavanje zraka je sporije. Zbog male razlike u temperaturi između nezagrijanog i zagrijanog zraka dolazi do sporijeg strujanja i samim time se topli zrak lagano diže u vis i nema stvaranja i kovitlanja prašine i imate ugodan osjećaj topline koje vam dolazi iz svih smjerova, a vlažnost je najbliža prirodnoj.
Energija koja se oslobađa zračenjem topline stvara osjećaj ugodne temperature. Kako bi se postigao isti osjećaj ugode kao onaj koji nastaje tradicionalnim metodama grijanja, u slučaju sustava plošnog grijanja dovoljna je 2-3 ºC niža temperatura prostorije. Kako 1ºC niža temperatura znači oko 6 % uštede na troškovima grijanja, ne samo da poboljšava temperaturni osjećaj, nego i štedi novac.
Ovaj sistem je odličan i za hlađenje. Kako bi bio efikasan i ekonomičan za hlađenje vode spajamo ga na dizalicu topline. Ohlađen medij propušta se kroz cijevnu mrežu i tako hladi prostor i u takvom prostoru nema neugodnog i nezdravog strujanja prehladnog zraka. Kod hlađenja površine posebnu pažnju posvećujemo izbjegavanju kondenzacije vlage.
U ovom objektu smo uz Pipelifeov sustav stropnog grijanja/hlađenja, koristili i Pipelife Radopress – sustav za hladnu i toplu vodu te Pipelife MASTER 3 PLUS unaprijeđeni sistem niskošumne kanalizacije te ormariće, razdjelnike.
Za najbolju toplinsku izolaciju objekta zadužena je i drvo-aluminijska stolarija, a cijeli sustav će biti spojen na dizalicu topline i imat ćemo i rekuperator što u konačnici možda doprinese i dobivanju energetskog razreda A+. Ovaj projekt me veseli jer smo opet izvođenje zahtjevnih tehničkih elemenata podigli na jedan viši nivo. Još jednom bi istaknuo kvalitetu proizvoda kao i fleksibilnost tvrtke Pipelife koja nam itekako pomaže u praćenju tijekom rada na gradilištu. Pipelife proizvodi se odlično uklapaju u ovakve visokokvalitetne projekte i to nam olakšava samu realizaciju projekta. I dalje ćemo raditi tehnički važne i zahtjevne projekte te održavati korektne odnose sa svim poslovnim partnerima, a posebno sa dobavljačima, koji u nama vide korektnog i poželjnog partnera” – zaključio je gospodin Šarić.

RADOPRESS WATT SLAB-16
Slab heating & cooling system
Modul SLAB-16 ugrađuje se u strukturu zgrade i zbog toga je potreban zajednički i koordinirani rad specijaliziranih izvođača radova. Projektanti različitih područja stručnosti moraju raditi zajedno već u fazi projektiranja kako bi se izbjegli nesporazumi na licu mjesta. Ipak, prije nego što se započne sa instalacijom, preporučujemo ponoviti provjeru i odobriti konačne projektne planove na licu mjesta, kako bi radovi na izgradnji i ugradnji bili koordinirani i izvedeni što lakše.
Udobnost grijanja zračenjem topline nije izum suvremenog vremena. U početku se u ovu svrhu koristio pod, ali su se s razvitkom sustava grijanja zid i strop također pokazali adekvatnim površinama. Radopress Watt nudi rješenje za grijanje ovih površina – zidno, stropno grijanje i hlađenje.
Toplinska aktivacija građevne konstrukcije (grijanje / hlađenje ploča) koristi ugrađene cijevi koje dovode vodu za grijanje / hlađenje izravno u ploču, stvarajući učinkovit i ekonomičan način zagrijavanja i / ili hlađenja zgrada. Cijevi smještene blizu stropne površine pružaju fleksibilno ponašanje tijekom regulacije, a također je potreban i manji unos energije pri pokretanju. Manja upotreba energije također znači i manji utjecaj na okoliš što je vrlo važan faktor i danas.
Također treba napomenuti da površinsko grijanje ima povoljan fiziološki učinak.
Niža temperatura prostorije ima pozitivan učinak na simpatički živčani sustav, poboljšava se naše opće stanje, osjećamo se svježije, a također se povećava i psihički potencijal našeg mozga. S medicinskog stajališta zapanjujuće je kako se količina prašine u prostoriji značajno smanjuje površinskim grijanjem zbog smanjenog prijelaza topline na stjenke.
Ali ovisno o odabranom rješenju, npr. u slučaju zidnog grijanja, prilikom dizajniranja sustava trebalo bi uzeti u obzir planirano postavljanje ormarića i drugog namještaja.
Ugradnjom cijevi u strop izbjegava se ograničenje količine energije zbog podnih obloga (tepisi itd.), namještaja i osigurana je maksimalna razmjena energije.

Opći postupak:
1. Priprema betonske oplate za montažu, poput na primjer ugradnje potpornih i oplatnih ploča, namještanje ravnine, primjena sredstva protiv lijepljenja itd.
2. Priprema radnog područja, konačni dogovor o različitim dizajnerskim planovima, identifikacija mogućih sukobnih mjesta
3. Označavanje prostorija oplatom u skladu s planom arhitekta
4. Postavljanje i priprema pribora, npr. električni priključci smješteni ispod modula SLAB-16
5. Postavljanje i montaža SLAB-16 modula prema projektnom planu.
6. Instalacija priključnih cijevi, umetanje u zaštitne cijevi, postavljanje i pozicioniranje navojnih kutija
7. Instalacija konstrukcijskog čelika, postavljanje električnih i ostalih inženjerskih usluga (npr. Ventilacija) cijevi, betoniranje
8. Završna instalacija grijanja i sustav hlađenja, priključak na module ploča i punjenje kompletnog sustava
9. Ispitivanje tlaka, puštanje u rad, završne prilagodbe
10. Završno oblikovanje površine stropa, glađenje, bojenje itd.

UGRADNJA SUSTAVA
Ako su gornje faze rada završene, radni prostor se može proslijediti stručnjacima koji obavljaju željeznu i električnu instalaciju. Donja armaturna mreža ili armaturne šipke ne smiju ležati na ugrađenim SLAB-16 elementima. Armaturna konstrukcija mora ležati na njegovim razmacima. Treba paziti da ne nabijete cjevovode ispod njih, stoga se preporučuje ugradnja odstojnika s minimalnom visinom od 35 mm. Odjeljke cijevi za spajanje treba objesiti kabelskim vezicama na već postavljene armaturne šipke. To će spriječiti oštećenja površine na stropu uzrokovana postavljanjem cijevi na oplate.
Nakon završetka konstrukcijskog ojačanja i drugih radova specijalizacije (električna instalacija, ventilacijska instalacija) ploča se može betonirati. Tada se mora obratiti pažnja kako bi se osiguralo da izliveni beton savršeno ispunjava prostore oko cijevi. Previše gust ili suh beton može učiniti konačnu vidljivu površinu poroznom. Da biste izbjegli nepopunjen prostor, svježi beton treba vibrirati, ali pripazite da ne oštetite krugove grijanja.

PIPELIFE

OSIJEK
Jablanova 20
Tel: 099/2118 747

SPLIT
Solinska 49
Tel: 021/382 332

KERESTINEC
Prosinačka 7
Tel: 01/3377 340

PULA
Valmade 1
Tel: 052/545 323

www.pipelife.hr

Bo consultor d.o.o.
Eugena Sabljića 8
10000 Zagreb
www. boconsultor.hr
E: info@boconsultor.hr

Autor članka: Goran Korać

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja