PRETRAŽI
MATERIJALI

Predvodnici u energetski učinkovitoj ugradnji stolarije

„Gospodo, `RAL montaža` stolarije nije opcija, ona je obaveza!“ Doc.art. Mateo Biluš, nZEB 2020, Arhitektonski fakultet Zagreb, 21.02.2019.

Edukacija za inženjere u trening prostoru Würth Hrvatska d.o.o.

Blower-door instalacija na vratima

Svjedoci smo sve rigoroznijih zahtjeva prema modernim građevinama za što manjom i učinkovitijom potrošnjom energije u svakodnevnoj eksploataciji. Vrhunac svega definitivno predstavljaju zgrade gotovo nulte energije, popularno zvane nZEB (neraly zero emission buildings).
Pred projektante, obrtnike ali i nadzorne inženjere postavljeni su visoki standardi koji u svakoj fazi koncipiranja objekta moraju biti ispoštovani kako bi završni proizvod bio u skladu s Pravilnicima. Jedna od „velikih“ novosti odnosno zahtjeva je i obavezna provedba blower-door ispitivanja svih javnih objekata prije ishođenja uporabne dozvole.
Da parafraziramo docenta Biluša, bez ugradnje stolarije prema „RAL“ smjernicama, nemoguće je dobiti „pozitivan nalaz“ blower-door ispita i samim time pustiti zgradu u pogon.
Mi u tvrtki Würth-Hrvatska ponosni smo na činjenicu da smo pioniri u Hrvatskoj kada je riječ o energetski učinkovitoj ugradnji tj. „RAL ugradnji“ stolarije. Još 2011. godine uveli smo potpuni spektar proizvoda te vršimo edukacije na navedenu temu za obrtnike i projektante. Također u Zagrebu raspolažemo sa trening centrom od cca 200m² gdje možemo kvalitetno svim zainteresiranim stranama prikazati kako se na energetski učinkovit način ugrađuje stolarija.

Dvije su osnovne grupe proizvoda kada govorimo o samoj izvedbi brtvljenja prozvoda:
1. Fleksibilne trake
Klasično, postoji unutarnja i vanjska brtvena traka. Sukladno Tehničkom propisu o racionalnoj uporabi energije NN 128/15, unutarnja traka ima svojstvo paroneprpopusnosti i vodonepropusnosti dok je vanjska traka paropropusna i vodonepropusna. Trake se lijepe na rub stolarije i špaletu (time se formira brtva) te mogu biti u potpunosti samoljepljive ili se lijepe na špaletu posebnim ljepilom za trake. U ovoj kombinaciji neophodno je korištenje ekspandirajuće pjene (PUR) koja ima funkciju toplinske zaštite na spoju. Spomenimo da nije svaka pjena adekvatna za energetski učinkovitu ugradnju stolarije. Iz našeg programa možemo izdvojiti Pur logic top pjenu i Flexi Ral pjenu koje svojim karakteristikama u potpunosti ispunjavaju tražene zahtjeve. Međutim, tu nije kraj. Za područja na kojima se očekuje stajaća voda možemo preporučiti EPDM vanjske trake. Ove ekstremno fleksibilne trake pružaju vrlo veliku zaštitu od prodora vode i preporučuju se u donjim zonama stolarije kod kontrapadova, balkona i područjima izloženima jakom vjetru. Isto tako u ponudi je i univerzalna fleksibilna traka kojoj njena kemijska membrana omogućuje ispunjavanje zahtjeva vanjske i unutarnje trake.

EPDM brtvena traka

2. Ekspandirajuće trake
Brzo i elegantno rješenje nudi predkomprimirana, spužvasta multifunkcionalna brtvena traka koja svojim svojstvima zamjenjuje 3 komponente: unutarnju brtvenu traku, vanjsku brtvenu traku i ekspandirajuću pjenu. Tajna njenog uspjeha je precizno planiranje otvora i shema stolarije, jer je vrlo važno da sljubnica (fuga) bude unutar tolerancija koje zahtijeva ova traka kako bi u potpunosti ispunjavala „RAL“ smjernice. Traka se lijep obodno na bočni rub okvira i ugrađuje u otvor. Ovisno o temperaturi zraka, traka se počinje širiti i na taj način brtvi spoj stolarije i građevinskog elementa.

Napomenimo da se ova traka postavlja na 3 strane prozora – bočno i gore, dok se na podložni profil (zbog njegove nosive funkcije) lijepe vanjska i unutarnja traka.

Multifunkcijska traka

Dobro je znati da se kod ove metode preporučuje upotreba tiple i vijka za fiksiranje stolarije u građevinski otvor umjesto standardnog „turbo vijka“.
Za tu namjenu svakako Vam preporučujemo naš univerzalni vijak za okvire W-UR. Ovaj vijak ima atestnu dokumentaciju za pričvršćenje elemenata u gotovo sve građevinske materijale.

W-UR univerzalni vijci za okvire

Osim multifunkcionalne trake, od ekspandirajućih traka u ponudi je još i VKP traka. Ova traka vrši funkciju vanjskog brtvila stolarije što znači da je istovremeno vodonepropusna i paropropusna, a posebno ju možemo preporučiti kod rekonstrukcija i kada se prozor ugrađuje naličjem na „špaletu“. Kao i kod MF trake i kod nje je vrlo bitno planirati otvore. Ova traka koristi se u kombinaciji sa ekspandirajućom pjenom i unutarnjom brtvenom, fleksibilnom trakom.

VKP trake

Da kod energetski učinkovite ugradnje stolarije nije sve u brtvama potkrepljuje činjenica kako treba voditi računa o položaju stolarije u građevinskom otvoru.
Tako se kod svih novogradnji, kako bi se izbjegli tzv. hladni mostovi, stolarija ugrađuje u ravnini s vanjskim rubom otvora – špalete, a kod pasivnih kuća nerijetko se ugrađuje u sami sloj toplinske izolacije. Za sve projektne situacije možemo Vam ponuditi adekvatno rješenje.

Ugradnja stolarije u sloj izolacije

Bilo da ste zainteresirani za edukaciju, tehničku suradnju ili informacije o proizvodima, obratite nam se s povjerenjem: tehnicka.podrska@wuerth.com.hr

Više informacija:
Würth-Hrvatska d.o.o. Franje Lučića 32
Tel.+385 (0)1 3498-784, Fax. +385 (0)1 3498-783
e-mail: wuerth@wuerth.com.hr

www.wuerth.com.hr

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja