PRETRAŽI
INTERVJU

Rabljeni kamion uvijek je sjajna investicija

Temeljne vrijednosti kompanije Volvo Trucks svakako su kvaliteta, sigurnost i briga za okoliš.

U mnogim tvrtkama danas nije lako donijeti odluku o kupovini novog kamiona, najviše zbog toga što se radi o velikoj investiciji. Ako ste se odlučili na nabavku rabljenog kamiona, najvažnije je od koga kupujete rabljeno vozilo – je li provjereno, s pravom kilometražom, te možete li probati vozilo na licu mjesta. Nekada se par stotina eura jeftinije vozilo može pretvoriti u glavobolju te neiscrpan izvor problema. Svakako je važno vezati se uz provjerene dobavljače koji imaju kapaciteta odgovoriti potrebama i u slučaju problema reagirati na adekvatan način.

Kvaliteta i pouzdanost Volvo i Renault kamiona, prepoznata je i na hrvatskom tržištu gdje je jedan od prvih odabira pri kupovini rabljenih kamiona tvrtka Volvo Group Croatia, stoga smo se raspitali kakva je ponuda rabljenih vozila te koji su uvjeti i cijene. Volvo Group Croatia d.o.o. je sestrinsko poduzeće Volvo Trucks-a koje u Hrvatskoj ima servisno – prodajnu mrežu za dva branda iz grupe: Volvo kamione i Renault kamione.

Na tržištu prodaje novih kamiona većih od 16 tona u Hrvatskoj za 2017. godinu Volvo Trucks drži čvrsto drugo mjesto sa 19 posto udjela prodanih VT kamiona.

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2.200 distributera i servisnih radionica u više od 125 zemalja. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Tvrtka je osnovana 1927. godine, u javnom je vlasništvu i zapošljava više od 100.000 ljudi. Volvo Group Croatia d.o.o. osnovan je 2003. godine i nalazi se u Zagrebu, na adresi Karlovačka cesta 94. Servisno-prodajni centri nalaze se na pet lokacija u Hrvatskoj: Zagreb, Split, Đakovo , Čakovec i Žminj. Godine 2013. započela je integracija servisne mreže s Renault Trucks-om koja je uspješno odrađena na svim navedenim vlastitim servisnim lokacijama.

Hrvoje Štirmer voditelj prodaje rabljenih kamiona Volvo Group Croatia

„Rabljeni kamion kupljen od Volvo distributera uvijek je dobra kupnja. Svako vozilo temeljito se ispituje prije nego što dođe do vas. Osim toga, za njega dobivate istu podršku i uslugu kao da ste kupili potpuno novi kamion kod nas. Jednostavno rečeno, visoka kvaliteta je zagarantirana“, istaknuo je u razgovoru gospodin Hrvoje Štirmer, voditelj prodaje rabljenih kamiona Volvo Group Croatia

Poštovani gospodine Štirmer, za početak razgovora molimo Vas da nam ukratko predstavite ponudu rabljenih kamiona?
H.Š.: Visoke standarde koje ima naša tvrtka nastojimo primijeniti i na rabljena vozila u našoj ponudi. Jer kvaliteta, a s njom i zadovoljstvo korisnika, ne temelji se samo na besprijekornom proizvodnom procesu, već i na brižnom održavanju kamiona kroz njegov cijeli životni vijek. Rabljeni kamion kupljen od Volvo distributera uvijek je dobra kupnja. Svako vozilo temeljito se ispita prije nego što dođe do vas. Osim toga, za njega dobivate istu podršku i uslugu kao da ste kupili potpuno novi kamion kod nas. Do sada nismo imali loših iskustava i trudimo se da je ono što je rabljeno daje i sigurnost i kvalitetu ili jednostavno rečeno, visoka kvaliteta je zagarantirana.

Imamo više varijanti ponude: tu je PONUDA+ koja obuhvaća dodatne garancije koje idu sa ugovorom i to je opcija provjerenih kamiona iz naše mreže, zatim je tu izdvojena ponuda gdje mogu biti zastupljeni i drugi brandovi te ostala ponuda. Svi kamioni koji se nude u tim ponudama su pouzdani i želimo da uz atraktivnu ponudu uživate u izvrsnosti i performansama visokokvalitetnog rabljenog vozila kao da je novo.

Od rabljenih kamiona, najviše su zastupljeni Volvo tegljači, mada po zahtjevu kupaca iz naše mreže možemo uvijek pronaći nekakvo tipsko vozilo, ili vozilo za dostavu u građevinskom sektoru ili nekoj drugoj djelatnosti. Imamo jako puno pozitivnih primjera kada se naši stalni kupci koji voze kamion i pređu gotovo 1,4 milijuna kilometara teškog srca odlučuju napustiti stari kamion jer su vozila u izvrsnom stanju. Takvi kupci nam se uvijek vraćaju i ističu u svojim izjavama kako su redovito održavanje kamiona te brižan vozač najbolji čuvari vrijednosti rabljenog kamiona. Mi održavamo visoke standarde kada je riječ o originalnim dijelovima i servisu. Naši standardi kvalitete isti su za naše dijelove od kojih proizvodimo kamione. Kada vam bude potrebna zamjena, mi ćemo upotrijebiti samo originalne dijelove koji osiguravaju učinkovitu potrošnju goriva i smanjenje emisije ispušnih plinova. Naši zamjenski dijelovi su originalni Volvo dijelovi i na njihovu kvalitetu se bezbrižno možete osloniti uz 2-godišnju garanciju za dijelove koji su kupljeni i ugrađeni u našim servisima.

Uz kvalitetu i pouzdanost vaših kamiona, ali i odlične garancijske uvjete, što smatrate najvećom prednošću Volvo modela u odnosu na direktnu konkurenciju?
H.Š.: Prvi je Volvo kamion rođen 1928. godine. Od tog trenutka rasli smo i postali najveći proizvođač teških kamiona u Europi. Poznati smo po pouzdanosti. To podupiremo svojim trima ključnim vrijednostima – kvalitetom, sigurnošću i brigom o okolišu.

Kvaliteta je u središtu svega što radimo, dok sigurnost obuhvaća puno više od zaštite vozača u slučaju nesreće. Mi pokrećemo napredak u industriji i od samih početaka Volva, vlasnici su rekli da sigurnost mora biti temeljno načelo dizajna. Tako smo prvi na tržištu predstavili sigurnosni pojas s tri pričvrsne točke, izum koji je spasio više života u prometnim nesrećama od bilo koje druge tehničke funkcije.

Od 1969. godine imamo vlastiti tim za istraživanje prometnih nesreća. Kroz usku suradnju tog tima i odjela za razvoj proizvoda kompanije Volvo Trucks njihovi zaključci imaju značajan utjecaj, kako na području razvoja tehničkih rješenja kojima se povećava sigurnost, tako i kroz globalno širenje filozofije i sigurnosti kompanije Volvo Trucks.

Vlastiti servisno-prodajni centri nalaze se na četiri lokacije u Hrvatskoj: Zagreb, Split, Đakovo i Čakovec, dok za područje Istre imamo Trans East Service u Žminju. Isto tako, nitko ne servisira vaš Volvo kamion tako kao mi. Kada je riječ o nama, znate da se sve obavlja kako treba. Bez prečica. Bez iznenađenja. Naši su tehničari stručnjaci sa certifikatom. Oni imaju cijeli komplet alata te sve potrebne dijagnostičke sustave i baze podataka. I uvijek koriste samo originalne Volvo dijelove. Uz Volvo znate da se vaš kamion, kao i vaš posao, servisiraju na način koji zaslužuju.

Kada je riječ o uslugama, kvaliteta Volvo poboljšava sve od učinkovite potrošnje goriva i sigurnosti do produktivnosti i zaštite vozača. Osigurava pomoć i dijelove nadohvat ruke, održava vaš kamion na cesti i omogućuje profitabilnost kao konačni rezultat.

Ono sa čime se možemo pohvaliti je velik broj referenci iza nas, naglasak u prodaji je na tegljačima, ali trudimo se imati reference u drugim sektorima tako i u građevinskom, šumarskom. Trenutno smo u velikoj green field investiciji u Sloveniji gdje ćemo početkom 2018. godine u Ljubljani otvoriti najsuvremeniji centar opremljen i izgrađen po najnovijim standardima.

Što se tiče sigurnosti imamo viziju da niti jedan kamion ne bi trebao sudjelovati u nesrećama što znači da se one izbjegnu proaktivno sa sustavima koje mi nudimo. Nabrojat ću samo nekoliko najnovijih karakteristika i inovacija koje su osmislili inženjeri Volvo Trucks-a i koje smo predstavili na našem tržištu kako bi našim kupcima olakšali posao, smanjili potrošnju goriva i poboljšali performanse kamiona. Na prvom mjestu tu je Volvo I-Shift Dual Clutch mjenjač s dvostrukom spojkom koji je prvi sustav prijenosa s dvije spojke na svijetu za teške kamione. Naš I-Shift mjenjač s dvostrukom spojkom je jedinstven u svijetu komercijalnih vozila, a temelji se na tehnologiji sportskih automobila. Kada je potrebno često prebacivanje brzina ovo je pravi izbor za vas!

Tu je i Volvo Tandem Axle Lift revolucionarno rješenje podizanja tandemske osovine koje omogućuje bolji radijus okretanja i pomaže u smanjenju potrošnje goriva. Čim je kamion napunjen, pogonska osovina se automatski spušta i učvršćuje kako bi se osigurala maksimalna vučna snaga i vožnja. Volvo Dinamički upravljački sustav još je jedna svjetska tehnološka inovacija gdje bez napora možete biti potpuno precizni u vožnji. Prvi smo proizvođači kamiona na svijetu koji nudi automatsko angažiranje pogona na sve kotače na građevinskim kamionima. To su samo neke od inovacija koje će vaš posao učiniti produktivnijim i ekonomičnijim. Neke od njih štede novac i čine vožnju udobnijom, a neke će vas oboriti s nogu.

Recite nam nešto više o tražilici Volvo Truck Finder?
H.Š.: Volvo Truck Finder najbrži je način za pronalaženje rabljenih kamiona i prikolica za prodaju. Ono što tražite jednostavno ćete pronaći pomoću programa za pretraživanje na našim mrežnim stranicama www.volvotrucks.hr

Stranica se kontinuirano ažurira i osim brandova Volvo i Renaulta, tu se nalaze i drugi brandovi vozila, zatim su tu i nadogradnje. Trenutno se u ponudi za Hrvatsku i Sloveniju nalazi oko 60 modela kamiona, no ukoliko nema adekvatnog vozila koje je vama potrebno, slobodno nam se obratite i mi ćemo pokušati pronaći u našoj mreži ili iz drugih izvora rabljeni kamion koji odgovara vašim specifikacijama. Isto tako možete na stranicama upotrijebiti funkciju predbilježbe i kad rabljeni kamion koji odgovara vašim specifikacijama bude dostupan, bit ćete obaviješteni o tome. Želimo vam maksimalno pomoći i smanjiti troškove potrage i putovanja za kamionima u drugim zemljama.

Nudite nekoliko tečajeva za osposobljavanje vozača. Za naše čitatelje svakako je zanimljiv tečaj „Rad u građevinskoj industriji“. O čemu se tu radi?
H.Š.: Način vožnje utječe na životni vijek kamiona, njegove performanse, a time i na konačne rezultate. Mali koraci čine veliku razliku. Mi nudimo tečajeve ekonomične vožnje namijenjene raznim segmentima: špediciji, građevinarstvu, distribuciji.

Naš tečaj „Rad u građevinskoj industriji“ bavi se utjecajem vozača na mobilnost i način upravljanja i održavanja građevinskog kamiona kako bi se poštedjelo vozilo i izbjegla oštećenja. Na tečaju se objašnjava kako treba rukovati različitim teretima, a obrađuju se i aspekti sigurnosti i zaštite zaposlenika, tereta i kamiona. Primjerice, vožnja mekim podlogama s visokim ili pomičnim težištem povećava opasnost od prevrtanja. Uz svijest o opasnosti i fizikalnim zakonima vozači mogu izbjeći mnoge neugodne situacije i potencijalne nesreće. Na ovom tečaju možete saznati kako povećati njihovo pouzdanje u nadzoru vozila te istovremeno povećati produktivnost.

Koliko velike ambicije i planove imate za predstojeći period? Konkretno, kako izgledaju vaši prodajni planovi za 2018. godinu?
H.Š.: Planiranje je veoma bitan dio uspješnog poslovanja i izuzetno je značajno da bude realno i da sadrži preciznu analizu situacije na tržištu. Naši planovi usmjereni su na povećanje produktivnosti te rast i razvoj. U centar planova stavljamo naše kupce te kako mi njima možemo pomoći u realizaciji njihovih planova. Jer uspjeh naših kupaca je naš uspjeh. Naši tegljači su se pokazali kao vrlo kvalitetno rješenje za manja i srednja poduzeća kao i za veće flote i zato nas je tržište nagradilo tako da smo u tom segmentu isplivali na sam vrh kada se radi o prodaji tegljača. Imamo odlične reference i u šumarskom segmentu, naši kamioni pokazali su se kao najbolji odabir na tržištu za taj segment. Razlog tome su osim kvalitetnih kamiona i neka rješenja koja doprinose uštedi goriva – poput podizne osovine. U segmentu prijevoza tekućih tereta također postajemo jako prepoznatljivi, prvenstveno zbog fenomenalnih povratnih informacija vezano za naš mjenjač s dvostrukom spojkom koji doprinosi stabilnosti u vožnji što rezultira mirnom vožnjom tekućih tereta, što je u tom segmentu jako bitno. Što je više moguće želimo povećati tržišni udio u nekim segmentima poput građevinarstva i distribucije jer i u tom segmentu nudimo izvanredne kamione koji svojom pouzdanošću doprinose uspjehu korisnika.
Kupcima izlazimo u susret i sa najmom vozila, to je nešto na čemu ćemo raditi još više poučeni dobrim iskustvima iz regije. Tvrtke koje se odlučuju na najam vozila ponekad to čine iz sezonskih razloga, potreba za dodatnim vozilima ili zato što imaju takve periodične potrebe vezano uz trenutne poslovne projekte koji traju određeno vrijeme. Slično postupaju i tvrtke koje ne mogu dobiti leasing zato što su nove, nemaju bonitet kakav leasing traži ili jednostavno nisu spremni na dugoročne ugovorne obaveze zbog prirode poslovanja.
Najam vozila svoju popularnost djelomično duguje i nestabilnostima na tržištu zbog kojih predstavlja manje rizičnu opciju od same kupovine vozila. U najam smo našim kupcima ponudili kamione VOLVO ili RENAULT. U varijanti kod najma vozila dajemo kupcu garanciju, pokrivamo sve troškove održavanja takvog vozila. Osim tegljača u najam dajemo i prikolice.
Radimo na tome da od početka godine imamo stalne mjesečne akcije i specijalne ponude koje bi uključivale rabljena vozila sa nekim dodatnim nadogradnjama, snagom i jačinom motora te specijalnim cijenama. Krajem poslovne godine stavljamo u ponudu demo vozila i želio bi istaknuti da imamo u ponudi 2 demo vozila, to su godišnjaci, vozila sa garancijom i ADR opremom, tako da ono što krasi te kamione je sigurnost, prihvatljiva cijena i oprema koju oni imaju.

Imate li neku dodatnu poruku za potencijalne kupce ?
H.Š.: Dio smo globalnog i raznolikog tima visokokvalificiranih profesionalaca koji energično i strastveno, uz poštovanje pojedinca radi na tome da postane svjetski lider u održivim prometnim rješenjima. I ova godina bila je godina pozitivnih kretanja i povećali smo svoj tržišni udio te smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima. Koristim priliku i zahvaljujem se na partnerstvu koje smo izgradili zajedno sa svojim kupcima i uvjeren sam kako će i naši budući kupci prepoznati kvalitetu naše ponude, jer mi dizajniramo kamione tako da uvijek budu u pokretu, spremni na svoje zadatke.. A rade stalno – učinkovito, produktivno i sigurno. Dakle, kupnja rabljenog kamiona kod nas može biti savršeno dobar potez. Svakodnevno smo otvoreni za ponude, dopustite našem stručnom timu da Vam pokaže vozila i ovim putem pozivam sve zainteresirane kupce da nas posjete u našem centru u Zagrebu, Lučko, Karlovačka cesta 94.
Dobrodošli!

Hrvoje Štirmer
voditelj prodaje rabljenih kamiona

telefon: +385 1 3867 60
telefax: +385 1 5632 020
mobitel: +385 91 6040 624

www.volvo.hr/truckfinder
www.volvotrucks.hr

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja