PRETRAŽI
MATERIJALI

Rekuperacija zraka u boravišnom prostoru zgrade „Centar za dizajn Promo21“

Izuzetna važna stvar pri dobivanju energetskog certifikata A+ za poslovnu građevinu bila je instalirana rekuperatorska jedinica koju je uspješno projektirala i proizvela tvrtka INOP TEHNIKA.

Hrvatska je danas, kao i mnoge druge zemlje, suočena s neophodnim prihvaćanjem razvoja u skladu s održivošću, na prvom mjestu u području graditeljstva. Projekt „Centar za dizajn Promo 21“ u poslovnoj zoni Logorište jedan je od prvih primjera niskoenergetske poslovne gradnje u Karlovačkoj županiji. Sam objekt – poslovna kuća je izuzetno značajan po svom vanjskom izgledu i unutarnjoj strukturi za cijelu koncepciju projekta.

Projektnom dokumentacijom, kvalitetnom izvedbom te pravilinim korištenjem može se zaključiti da je postignuta niskoenergetska vrijednost, što je dokazano i energetskim certifikatom zgrade –razred A+.

Projektiranje sustava rekuperacije zraka povjeren je tvrtki INOP TEHNIKA koja je specijalizirana za projektiranje, izradu i veleprodaju opreme za ventilaciju, klimatizaciju te automatsku regulaciju. Tvrtka INOP TEHNIKA orijentirana je na projektiranje i proizvodnju klima oprema i popratne opreme a od 2015. godine uspješno realiziraju projekte na zahtjevnom skandinavskom tržištu.

Na zgrade otpada ogromnih 40% od ukupne globalne potrošnje energije. Pola troškova za grijanje/hlađenje otpada na ventilaciju ako se ona obavlja otvaranjem prozora. Stoga je ventilacija s rekuperacijom energije najisplativiji, održiv i najbrži način da se smanji globalna potrošnja energije, osigura kvalitetan zrak u prostorijama, izbjegne efekt “bolesnih zgrada” i sačuva okoliš.

Izuzetna važna stvar pri dobivanju energetskog certifikata A+ za poslovnu građevinu bila je instalirana rekuperatorska jedinica koju je uspješno projektirala i proizvela tvrtka INOP TEHNIKA.

Osnovni cilj rekuperatora je smanjivanje ventilacijskih gubitaka zgrade pomoću integriranih pločastih izmjenjivača topline zrak-zrak. Rekuperatori su uređaji koji se ugrađuju i u niskoenergetske i pasivne zgrade.

Jedinice imaju integrirani sustav filtracije zraka u kojem se iz zraka odvajaju čestice peludi, prašine, pore plijesni te se sustavom osigurava higijenski ispravan zrak. Sustavi su idealni za primjenu u zgradama u kojima žive astmatičari jer je moguće osigurati higijenski ispravan zrak tijekom cijele godine.

Osnovni element uređaja je sačasti izmjenjivač kroz koji prolaze dvije struje zraka te se preko stijenki izmjenjivača vrši izmjena topline. Topli otpadni zrak dolazi iz građevine te prelazi preko izmjenjivača, predaje toplinu te se potom izbacuje u okoliš. Na drugom ulazu je svježi zrak koji je tijekom zime hladan, prolazi preko izmjenjivača, prima toplinu na sebe te se zagrijava, a tako zagrijan ubacuje se u građevinu. Sličan je princip rada i tijekom ljeta kada se topli okolišnji zrak hladi povratnim unutrašnjim zrakom. Ovim uređajem je moguć povrat energije oko 70-85% iz otpadnog zraka.

Topli otpadni zrak dolazi iz građevine te prelazi preko izmjenjivača, predaje toplinu te se potom izbacuje u okoliš. Primjenom sustava s rekuperacijom zraka više ne postoji potreba za otvaranjem prozora jer se u tom slučaju kontinuirano osiguravaju dovoljne količine svježeg zraka.

Sustav rekuperacije je primarno namijenjen za novogradnju jer se cijevni razvod zraka izvodi u spušenom stropu, betonskoj međukatnoj ploči i/ili podnom estrihu. Zbog promjena u presjeku međukatnih slojeva, visina i sl. obavezna je suradnja sa arhitektima.

Sustav se sastoji od sljedećih elemenata:
– rekuperator je najvažniji dio sustava, a efikasnost rekuperacije je veća ako rekuperator ima bolji stupanj iskoristivosti,
– kanali za zrak,
– prigušivača buke,
– razdjelnik i sabirnik zraka,
– stropne/zidne zračne kutije i sobni zračni ventili,
– vanjske rešetke za usis i odsis zraka i
– regulacija sustava.

U pogledu sustava rekuperacije zraka tvrtka INOP TEHNIKA je stručna i spremna Vam ponuditi:
– dimenzioniranje/projektiranje sustava,
– prodaju,
– ugradnju,
– puštanje u pogon i
– održavanje i servis.

Ventilacija objekta i doma izuzetno je važna
Izgradili ste kuću sa vrhunskom izolacijom ( prozori, vrata i fasada ), a otvaranje prozora i vrata koristite kao rješenje za opskrbu svježim zrakom. Pitamo se: Čemu sva ta investicija u izolaciju ako niste riješili ventilaciju objekta, odnosno kuće? Bez dobrog ventilacijskog sustava, vaš dom bi zadržavao previše vlage te bi zrak brzo postao zagađen kemikalijama, poput onih koji se nalaze u kućanskim sredstvima za čišćenje i plastici. Zagađen, ustajao zrak pogoduje razvoju mikroorganizama te se mogu javiti mnoge bolesti. Pravilna ventilacija objekta, odnosno kuće, važna je ne samo za smanjenje troškova režija, nego i za očuvanje vašeg zdravlja te zdravlja vaših ukućana.

Goran Korać

INOP-TEHNIKA d.o.o.
Pete Poljanice 20, 10040 Zagreb
T: 01 2922 282,
E: info@inop-tehnika.hr
www.inop-tehnika.hr

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja