PRETRAŽI
INTERVJU

Senko – savršena toplina doma

Intervju: Saša Senčar, direktor poduzeća Senko d.o.o.

Obiteljsko poduzeće Senko d.o.o, razvilo se iz obrtničke radnje, osnovane 1978. godine za obavljanje raznih metaloprerađivačkih djelatnosti kojima se bavi do 1986. godine, kada otkupljuje licencu za proizvodnju kuhinjskih štednjaka za centralno grijanje i počinje sa serijskom proizvodnjom. U 1990. godini obrt je preregistriran u društvo s ograničenom odgovornošću u 100%-tnom vlasništu obitelji Senčar. Poduzeće Senko metaloprerađivačke je djelatnosti i bavi se proizvodnjom i prodajom štednjaka i kamina na biomasu, klasičnih i za centralno grijanje. Proizvodnja ovih proizvoda u potpunosti je zaokružena: od vlastitog odjela za razvoj proizvoda, pripreme dijelova laserskim rezanjem i probijanjem, CNC robotskim zavarivanjem kotlova i linijskom montažom do suvremenog laboratorija za kontrolu kvalitete i ispitivanje proizvoda. Uz proizvodni pogon poduzeće posjeduje i vlastiti prodajno-izložbeni prostor. Poduzeće bilježi stalan rast prihoda i zaposlenih uz kontinuirana ulaganja u postrojenja i nove tehnologije. Senko d.o.o. i Promogradnja već dugi niz godina uspješno surađuju. Neposredno prije razgovora uz stručno vođenje obišli smo proizvodne pogone tvrtke, a ugodni domaćini bili su nam direktorica gđa Sandra Trbović Senčar i gosp. Saša Senčar, također direktor tvrtke Senko d.o.o. Donosimo Vam razgovor s direktorom Sašom Senčarom, koji nam je rekao nešto više o novitetima za novu sezonu grijanja te o poslovnim planovima za budućnost.

PG: Uspjeli ste ostvariti poticajna sredstva iz EU fondova i početkom ove godine završili ste sa projektom „Modernizacijom proizvodnog procesa do jačanja konkurentnosti poduzeća Senko d.o.o.“, kako je taj proces tekao?
S.S.: Uspješnu provedbu projekta završili smo 1. siječnja ove godine. Tijekom godina poslovanja zauzeli smo čvrstu poziciju na tržištu te stvorili prepoznatljivu marku temeljem kvalitete i stalnih inovacija. Međutim, daljnji rast i širenje na nova tržišta nije bilo moguće bez dodatnih ulaganja u nove tehnologije. Krajem 2016. godine prijavili smo se na Javni poziv „Kompetentnost i razvoj MSP“ s ciljem povećanja konkurentnosti.

U trenutku prijave procijenili smo kako je to za nas povoljan trenutak, jer smo u procesu kada kao država možemo povlačiti sredstva iz EU fondova i kamatne stope kreditnih sredstava su povoljnije i dosta niske. Kada ulazite u projekt prvo trebate biti svjesni šta vam on donosi, koje su prednosti tog projekta i uskladiti ga sa svojim mogućnostima. Osobno mislim da se za takve projekte javljaju tvrtke koje imaju stabilnu situaciju i poslovanje.

Nije lak put do bespovratnih sredstava, ali isplativ je i vrijedan truda, cijeli proces dosta traje i u konačnici i košta, gotovo godinu dana nismo dobili nikakav odgovor. Procedura je dugotrajna i poprilično stroga, ali u konačnici i mora biti takva kako bi se sredstva konkretno utrošila.

Mi u SENKU smo primjer da se takav projekt može realizirati vrlo korektno i kvalitetno. Projektom je nabavljen novi stroj za lasersko rezanje i probijanje te informacijski sustav za praćenje proizvodnog procesa, čime smo povećali kapacitete i energetsku učinkovitost u odjelu pripreme dijelova za proizvodnju. Zahvaljujući ulaganjima tijekom projekta, danas imamo osigurane preduvjete za daljnji napredak i mogućnosti za rast i povećanje proizvodnje.

Implementirali smo najnoviju tehniku, to je tehnologija koja je u industriji 4.0 gdje možemo upravljati sa udaljenih mjesta i možemo vidjeti učinkovitost stroja i nije potreban operater za svaku smjenu.

PG: U čemu je tajna vašeg uspjeha?
S.S.: Nema tajni, trud, investiranje, zalaganje i odricanje, istraživanje tržišta i ispitivanje proizvoda važni su prilikom razvoja novih proizvoda. Mi surađujemo između ostalog, i sa inženjerima Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji razvijaju inovativna rješenja novih proizvoda u svojim laboratorijima za toplinu i toplinske uređaje.

Naš program peći na pelete za grijanje prostora i centralno grijanje certificirane su prema normi EN 14785, te zadovoljavaju i najstrože europske standarde kao što su BlmSchV 2, 15a, B-VG, DIN plus i VKF AEAI. Odlikuju se vrlo visokom učinkovitošću (91-95%) i vrlo niskim stupnjem zagađenja okoliša, te se po postignutim rezultatima svrstavaju među najbolje u ovom dijelu Europe.

Ponosni smo što je SENKO sinonim za štednjake jeftinog, ekonomičnog i ekološki čistog grijanja i kuhanja, a uz atraktivan i moderan dizajn, možemo reći da se unatoč poštivanju tradicije, uklapamo i u modernije i suvremenije prostore. Utvrđivali smo ovaj put zadnjih nekoliko godina, prisutni smo u 20 zemalja EU-a što znači da tamo moramo biti i marketinški aktivni, pomagati uvozniku sa kojim imamo ugovor i suradnju. Čekaju nas i nove norme koje treba implementirati, dosta složena i bliska budućnost govori da moramo biti proaktivni, u prvom redu veći će biti pritisak na odjel razvoja iako smo dobro ekipirani i tehnološki na dobrom nivou. Odjel razvoja mora odraditi u sljedećem periodu veliki posao, i već tada će nas čekati nove norme i akti koje treba zadovoljiti, nema stajanja, stalno kontinuirano ulaganje u proizvodni proces koje iziskuje dosta odricanja.

Male tvrtke imaju šanse opet se uzdići, ali neka ne misle da će se obogatiti preko noći. Samo ako dugo radite, imate iskustvo, znanje i kontakte, možete uspjeti.

PG: Koji su noviteti za novu sezonu grijanja i ako možete izdvojiti nešto iz aktualne ponude?
S.S.: Kao i svake godine u svibnju predstavljamo novitete za novu sezonu grijanja, obnovili smo svu dokumentaciju za sezonu 2019./20.

U programu peći na pelete dodali smo dva slim modela peći, a to su zračna P 8 kW (AIR) i peć za centralno grijanje P 10 kW (WATER) koje dolaze u 10 novih prijedloga dizajna staklenih obloga. Peći imaju mogućnost upravljanja s pametnim telefonom – WiFi modulom. Ove peći na pelete koriste se za grijanje stambenih prostora i/ili centralno grijanje, a istovremeno služe i kao ukrasni element u svakom prostoru. Konstruirane su i izrađene do najsitnijih detalja da bi na najbolji način zadovoljile sve potrebe korisnika za funkcionalnošću i sigurnošću.

Kod krutih goriva novitet je modificirani klasični štednjak 6 kW sa pećnicom, širine 50 cm.

Izdvojio bih SENKO Premium štednjake koji su idealni za ugradnju u moderne prostore koji žele sve čari i prednosti koje je nekada pružalo ognjište. To je prvi štednjak na kruta goriva u regiji sa modernom staklo keramičkom pločom koja ima svoje prednosti znane već na ostalim vrstama štednjaka. Gornja ploča za kuhanje je iz staklo keramike, poznatija kao brend CERAN najpoznatijeg proizvođača takvih ploča SCHOTT iz Njemačke. Takvu ploču mogu imati i neki drugi naši modeli štednjaka.

Premium linija ima sljedeće karakteristike: veliku površinu za kuhanje za nekoliko posuda, široku i visoku pećnicu koja odlično peče, velika vrata ložišta za lakše ubacivanje goriva u ložište. Štednjak za centralno grijanje ima iste funkcije kuhanja kao i tradicionalni (klasični) štednjak, ali uz mogućnost spajanja na sustav centralnog grijanja.

Uz povećanje dimenzije pećnice koja je sada definitivno najvećih dimenzija kod štednjaka na kruto gorivo, novog sustava zatvaranja vrata ložišta i vrata pećnice, gotovo većina prednje strane štednjaka sjaji u kaljenom i vatrostalnom crnom staklu.

Za ljubitelje modernog dizajna tu je i SENKO PREMIUM BLACK EDITION, limitirana serija štednjaka namijenjena onima koji cijene vrhunski dizajn i opremaju suvremene interijere.

Nudimo vam i mogućnost proizvodnje personalizirane peći, možete doći sa prijedlogom od vašeg arhitekta ili dizajnera, donijeti slike ili fotografije i mi zahvaljujući tehnološkim mogućnostima možemo vaše zamisli preslikati na vanjsku oplatu od kaljenog stakla i tako za vas proizvesti vašu vlastitu i jedinstvenu peć.

PG: Strast, upornost i posvećenost koju članovi obitelji imaju pri vođenju obiteljskih tvrtki gotovo su presudno važni za opstanak tvrtki. Koliko vam olakšava situacija vođenja jedne takve tvrtke koja je obiteljska?
S.S.: Obiteljska poduzeća predstavljaju važan dio svakog gospodarstva, naročito u razvijenim zemljama koje imaju dugu tradiciju poduzetništva i privatnog vlasništva nad poduzećima. Sandra i ja smo druga generacija u ovom poslu i povezanost kakvu imamo u obitelji često prenosimo na posao kojem smo jako posvećeni. Za sada, prema našoj stabilnosti i odnosima unutar obitelji i tvrtke, možemo reći da imamo jednu fleksibilnost što naši klijenti cijene.

Vrlo brzo reagiramo na specijalne zahtjeve i zajedno odlučujemo i reagiramo na tržišne situacije. Mnoge su knjige napisane o obiteljskim tvrtkama i sami znate kako su one žilavije, čvršće, posvećenije poslu i otpornije na krizu. No sa druge strane imamo ograničenja, kada ste mala tvrtka velik je problem nedostatak kvalitetnog kapitala, nedostaje vam moći da nametnete neka svoja kvalitetna rješenja. U današnjem globalnom svijetu mnoge obiteljske tvrtke sa dugogodišnjom proizvodnjom i tradicijom se gase ili fuzioniraju, preuzimaju od strane fondova, gube svoj identitet. Važno je imati i dobru ekipu i dok u Hrvatskoj nedostaje stručnih radnika u metalskoj struci, htio bi istaknuti kako smo mi uspjeli zadržati svoj glavni stručni kadar koji kod nas radi. Djelatnici su ključ posla, a naš tretman prema njima proizašao je iz naše obitelji. Tako su se u našoj obitelji prema nama ponašali i to smo prenijeli na naš posao.

PG: Koji su vam daljnji planovi?
S.S.: Smatram da povećanjem tržišta u Europi, neće u budućnosti biti nikakvih negativnih ili lošijih trendova. Sa odličnim rezultatima koje smo postigli, pratit ćemo tržište kao i svih ovih godina i razvijat ćemo i dalje proizvode raznih oblika i dizajna. U zadnjih nekoliko godina u Europi cijene peleta i drva su najstabilnije u odnosu na ostala goriva. Biomasa, od čega drvo kao najraširenije, jedini je 100% obnovljiv i ekonomski najisplativiji izvor toplinske energije. Također, danas postoje izuzetno aktualni razlozi protiv korištenja fosilnih goriva gdje štetne nuspojave, koje nastaju prilikom izgaranja ogromnih količina fosilnih goriva predstavljaju prijetnju održavanju prirodne ravnoteže na Zemlji.

Naša vizija je očuvati poziciju regionalnog proizvođača visokokvalitetnih štednjaka i peći na biomasu uz pojačan plasman na nova europska tržišta kako bi se stabilnom prodajom osigurao kvalitetan napredak poduzeća i proizvoda permanentnim investiranjem u najnovije tehnologije za najnovija tehnološka rješenja.

Autor: Goran Korać

SENKO

Vladimira Nazora 22
Štefanec, Čakovec
tel: +385 (0)40 337 344
e-mail: info@senko.hr

www.senko.hr

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja