PRETRAŽI
MATERIJALI

Sustavi ovješenja instalacija

Građevinarstvo i arhitektura, a prije svega strojarstvo oduvijek su nastojali držati korak za novim trendovima i zahtjevima investitora proizašlim iz sve većih potreba racionalnog korištenja energije i povećanja standarda života.

Bilo da se radi o industrijskim, stambenim ili poslovnim objektima danas je nezamislivo da uz građevinski i arhitektonski projekt izostavimo barem jedan, a nerijetko i više, strojarskih projekata. Sustavi odvodnje, ventilacije, grijanja, hlađenja, sprinkleri…prisutni su u svim suvremenim građevinama.

Ono čemu se prilikom izrade glavnog projekta ne razmišlja, a što je svakako dio izvedbenog projekta, detalji su ovješenja svih navedenih sustava instalacija. Svjedoci smo sve većim zahtjevima za skraćivanje rokova građenja što se svakako reflektira i na sami proces projektiranja, pa su tako projektanti suočeni sa problemima rješavanja detalja prihvata i ovjesa instalacija.

Mi u Würthu kroz službu Tehničke podrške nudimo pomoć pri odbiru svih elemenata ovješenja i razradu detalja kroz CAD sučelje koristeći BIM elemente te ukoliko se ukaže potreba možemo izraditi izvedbeni projekt sa svim radioničkim detaljima. Unutar grupe razvijamo i stalno uanprijeđujemo software za pomoć pri proračunu ovješenja koristeći predgotovljene elemente za učvršćenje i ovješenje u svim građevinskim materijalima. Dakako, uz ovjes, nudimo i niz proizvoda te software za proračun pričvršćenja i sidrenja u svim vrstama podloga.

Grafički prikaz instalacija u Varifix računalnom programu

A) Standardna obujmica – Smartlock; B) Aero – za ventilacijske cijevi; C) Robust – za veća opterećenja

Spomenuti ćemo neke od najćešće korištenih elemenata u izvedbi sustava instalacija koji u Würthovom svijetu proizvoda nosi ime Varifix.
Proizvod koji se zasigurno najviše pojavljuje u projektima instalacija je cijevna obujmica. Ovisno o namjeni instalacije, vrsti cijevi te popratnim zahtjevima razvijen je čitav niz obujmica. Prikazane su samo neke od postojećih verzija.

A) Konzola za teška opterećenja
softwareu; B) Standardna konzola; C) Primjer proračuna konzole u Varifix

Ako instalacije postavljate na zid, potrebna Vam je pouzdana i praktična konzola. Isporučuju se, ovisno o potrebama u raznim dužinama i profilima te kao pocinčane ili od nehrđaujećeg A4 čelika. Konzole su kroz svoj poprečni presjek pripremljene za ugradnju spojnih elemena.

Primjer okvirne konstrukcije

Ovješenje instalacija sa stropa

A) Učvršćenje spojnog elementa montažnoj tračnici u C; B) Novi tip montažnih tračnica

Kod instalacija koje vješamo sa stropa, a pogovoto kod pravokutnih ventilacijskih kanala, koristimo C – tračnice. Ove tračnice pružaju elegantno i praktično rješenje za grupiranje više vrsta instalacija na jednoj trasi. Dostupne su u verziji od pocinčanog i vruće cinčanog čelika te nehrđajućeg A4 čelika. Također uz pomoć ovih tračnica te elemenata za kutne i uzdužne spojeve moguće je izvesti 2D i 3D konstrukcije za prihvat teških instalacija.

Proračun C-tračnica u Varifix softveru

Za potpunu funkcionalnost svih ovjesnih sustava dostupan je niz spojnih elemenata i dodatnih artikala unutar Varifix grupe proizvoda.

A) Spojnica sa kliznom maticom; B) Brza spojnica; C) Spojnica za vent.kanale; D) Udarna tipla sunut.navojem

Sve proizvode Varifix grupe kao i sav ostali asortiman Würth proizvoda možete pregledati na našoj mrežnoj stranici www.wuerth.com.hr kao i na našem Online-shopu: eshop.wuerth.com.hr

Za sva tehnička pitanja oko proizvoda, mogućnosti tehničke suradnje na projektima i za nabavku našeg računalnih programa obratite nam se s povjerenjem!
e-mail: tehnicka.podrska@wuerth.com.hr; mobilni telefon: 091/ 6767 138

Više informacija:
Würth-Hrvatska d.o.o. Franje Lučića 32
Tel.+385 (0)1 3498-784, Fax. +385 (0)1 3498-783
e-mail: wuerth@wuerth.com.hr

www.wuerth.com.hr

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja