PRETRAŽI
VIJESTI

Zajedno protiv energetskog siromaštva

Konferencija projekta „FER rješenja za bolju zajednicu“ udruge DOOR je okupila više od stotinu sudionika iz raznih područja kako bi zajedno razmotrili načine kako zajednica može ponuditi rješenje za probleme poput energetskog siromaštva. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH je tom prilikom najavio sufinanciranje obnove kuća za ranjive skupine građana.

Završna konferencija projekta „FER rješenja za bolju zajednicu“ udruge Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) je okupila više od stotinu predstavnika institucija, jedinica lokalne samouprave, ministarstava, visokih učilišta, udruga, tvrtki te stručnjake iz područja borbe protiv energetskog siromaštva i iz područja društveno korisnoga učenja, kako bi zajedno odgovorili na pitanje može li zajednica djelovati kao rješenje za probleme poput energetskog siromaštva.

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za temu prof. Stefan Bouzarovski iz Instituta za urbanizam Sveučilišta u Manchesteru tom je prilikom u sklopu uvodnog predavanja istaknuo da se na energetsko siromaštvo mora gledati i kao dohodovno, ali i u energetskom kontekstu te kako je skupina energetski siromašnih značajno šira od skupine koja je u općem siromaštvu. Pristup rješavanju problema trebao bi podrazumijevati integraciju energetske, zdravstvene i socijalne politike, uključujući rješenja poput povećanja energetske učinkovitosti stambenog sektora, uz dobro osmišljenu klimatsko – energetsku politiku.

U panelu o politikama i rješenjima energetskog siromaštva sudjelovala je Jasmina Smokvina, voditeljica projekata u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je tom prilikom najavila skori nastavak programa energetske obnove obiteljskih kuća. „Novitet idućeg Javnog poziva Fonda bit će poseban program za ranjive skupine građana i za tu namjenu smo u Fondu osigurali 28,4 milijuna kuna.“ rekla je Smokvina dodajući kako će tim građanima Fond podmiriti trošak energetske obnove u potpunosti. „Kriteriji dodjele će biti razrađeni u suradnji s centrima za socijalnu skrb, koji će izraditi prioritetnu listu svojih korisnika. Sufinancirat će se energetska obnova kuća korisnika ne samo kako bi se smanjili troškovi, već i poboljšali uvjeti života. Naime, ti građani vrlo često ne žive u odgovarajućim uvjetima, što stvara dodatan trošak i za zdravstvo i mirovinski sustav. U procesu prijave za sredstva i samom projektu obnove vodit će ih energetski certifikatori, koji će za svoj posao od Fonda dobiti 10.000 kuna po korisniku.“ pojasnila je Smokvina, dodajući kako je maksimalan iznos sufinanciranja 236.000 kn za postavljanje toplinske izolacije, zamjenu stolarije te sustav koji koristi obnovljive izvore energije.

Kroz panel raspravu s predstavnicima sustava javnog zdravlja, gradova i nevladinih organizacija, pokušalo se odgovoriti na pitanje definiranja kriterija energetskog siromaštva i prikupljanja podataka. U oko 60 % jedinica lokalne samouprave redovno se isplaćuje pomoć za podmirenje troškova stanovanja, a takvi troškovi se godišnje na razini Hrvatske penju do 72 milijuna kuna.

Na konferenciji su predstavljeni i primjeri dobre prakse kroz koje se energetskim siromaštvom bavilo kroz temu društveno korisnog učenja, poput projekta terenskog rada studenata FER-a. Studenti su radili energetske preglede i u energetski siromašnim kućanstvima povećavali energetsku učinkovitost kroz razne instalacije manje opreme. Ujedno su pritom analizirali podatke i izradili prijedloge mjera i politika za Grad Zagreb.

Kroz panel o društveno korisnom učenju proširila se i tema sudjelovanja studenata u društveno korisnim projektima na tehničkim studijima, pa su profesori tehničkih fakulteta predstavili načine na koje studenti rade s građanima, posebice ranjivim skupinama. Zanimljivi su projekti kroz koje studenti razvijaju aplikacije koje pomažu osobama s invaliditetom ili provode STEM edukaciju za školarce. Istaknuto je da je studentima najveća motivacija želja da rade za ranjive skupine građana i da njihov rad bude konkretan, korišten i koristan.

Projekt FER rješenja za bolju zajednicu provodi se od ožujka 2018. do ožujka 2020., u partnerstvu Društva za oblikovanje održivog razvoja, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Grada Zagreba – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Najvažniji rezultati projekta su prijedlog mjera i politika za održivu borbu protiv energetskog siromaštva za Grad Zagreb i uspostava kolegija koji se bavi društveno korisnim učenjem na FER-u.

 

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja