PRETRAŽI
VIJESTI

Zgrade 2020+ Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020.

U četvrtak 21.veljače održan je skup Zgrade 2020+ Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020. Skup su organizirali Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr u suradnji s tvrtkom Wienerberger Ilovac d.o.o. Stručni skup održan je u Velikoj dvorani fakulteta, a prisustvovalo je 300 sudionika iz svih krajeva Hrvatske.

Prof.dr.sc. Zoran Veršić – uvodno predavanje – Predstavljanje Klastera nZEB.hr

Predavanja je održalo 20 predavača koji su predstavili teme iz područja:

– predstavljanje i promocija aktivnosti Klastera nZEB.hr
– propisi, smjernice i planovi iz područja energetske učinkovitosti i održivog razvoja u zgradarstvu
– predstavljanje Revidirane direktive o energetskim svojstvima zgrada
– projektiranje i izvedba novih i obnova postojećih energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada
– materijali, proizvodi i sustavi za energetski visoko učinkovite i održive zgrade
– iskustva i izvedeni primjeri energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske – HATZ.

Skup je započeo predsjednik Klastera, prof.dr.sc. Zoran Veršić, predstavljanjem Klastera za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr. Nakon uvoda uslijedilo je svečano pristupanje Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH Klasteru nZEB.hr kojeg je uz predsjednika Klastera nZEB.hr potpisao Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja RH koji se potom obratio skupu i svečano ga otvorio.

U uvodnom dijelu skupu se obratio prof. dr.sc Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i prof. dr.sc. Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon svečanog uvodnog dijela započeo je radni dio skupa na kojem je sudjelovalo 20 predavača s Arhitektonskog Fakulteta, Građevinskog fakulteta, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te tvrtka sponzora stručnog skupa.

Sponzori ovog stručnog skupa bile su tvrtke AGC Flat Glass Adriatic, Alukonigstahl, Baumit, Robert Bosch, Knauf Insulation, Mapei – Croatia, Profine Croatia, Schöck, Velux Hrvatska, Hydro Building Systems – Wicona, Wienerberger Ilovac, Wurth- Hrvatska.

Silvio Novosel – nZEB zgrade javne namjene – bitni detalji proračuna i izvedbe

Fausto Ferlin – Ušteda energije kroz sustave ravnih krovova

Vladimir Benković – Sekundarno brtvljenje stolarije

Goran Korać iz Promo21  predstavio je  projekt niskoenergetske poslovne zgrade Centar za dizajn Promo21.  Projekt „Centar za dizajn Promo21“ u poslovnoj zoni Logorište jedan je od prvih primjera niskoenergetske poslovne gradnje u Hrvatskoj.

Stručni skup su podržali projekti: Net-UBIEP – Project Network for Using BIM to Increase the Energy Buildings Performance, Fit to NZEB i Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju / CPD4GB.

U vrijeme održavanja stručnog skupa u auli AGG fakulteta održana je izložba sponzora, a u dvorišnom dijelu AGG-a bio je izložbeni kamion za predstavljanje stakla tvrtke AGC – Glass Shuttle.

Posljednje predavanje stručnog skupa održano je u predavaonici na prvome katu na kojem je prikazano ispitivanje “Blower door test” i termografsko snimanje.

Doc.dr.sc. Bojan Milovanović – “Blower door test” i termografsko ispitivanje – prikazi ispitivanja

Skup je završio u 17 sati.

Photo: nZEB.hr, Tomislav Marunica, Goran Korać

Podijeli:
  • googleplus
  • linkedin
  • mail

Autor: promogradnja